Димитър Янков, AFISH.BG, Снимка: bulgarica.comДнес се навършват 30 години от смъртта на големия

...
Димитър Янков, AFISH.BG, Снимка: bulgarica.comДнес се навършват 30 години от смъртта на големия
Коментари Харесай

Изминаха 30 години без Георги Парцалев – тъжният клоун, който разсмиваше народа

Димитър Янков,  AFISH.BG, Снимка: bulgarica.com
Днес се навършват 30 години от смъртта на огромния артист Георги Парцалев. Той умря на 31 октомври 1989 година в Правителствена болница в София.

Ето по какъв начин разказва последните дни на огромния актьор Илия Ангелов в книгата си „ Тъжният смешник “:

„ Четири дни преди гибелта му на 31 октомври 1989 година отидох на рандеву. Цветът на лицето му беше съвсем черносив. Лежеше завит в няколко одеала, тъй като му беше студено. Над него висеше специфична луминисцентна лампа, за стерилизация на въздуха в стаята му. Усмивката му застиваше на лицето. И диалогът ни не вървеше:

— Пуши ми се една цигара, само че няма да запаля, тъй като лекарите не ми дават. Обадих се на майка и тя ще ти даде един куфар с мои фотоси Ти знаеш по какъв начин да ги запазиш. — говореше постепенно и към този момент без усмивка.

В неделя още веднъж го видях и тогава му споделих, че куфарът със фотосите е към този момент у мен. Поне външно изглеждаше по-добре. Опитах се да го насърча:

— Ще се оправиш, Бате. Няма ужасно.

— Тя, мойта се е свършила, Илия, — рече той и диалогът секна. Постоях още 5–6 минути и си потеглих окуражен. Това обаче се оказа последната ми среща с Парцалев.

В понеделник сутринта отидох при вуйна Веска, с цел да се обадим дружно по телефона на Парцалев. Тя беше доста обезпокоена, тъй като от стаята му никой не отговаряше.

— Случило се е нещо, проплака тя.

Чак след два часа разбрахме, че Парцалев е умрял към 8.30 ч. сутринта. Следобед тялото на артиста беше изпратено за аутопсия в Катедрата по патология на Медицинска академия. По-късно разбрах, че лекарите плакали, когато правили аутопсията му. “

Георги Парцалев се ражда в гр. Левски на 16 юни през 1925 година. Бъдещият артист приключва гимназия в родното си градче. Там съумява да натрупа задоволително капацитет, с цел да бъде признат да  следва медицина. С времето, обаче, съсредоточаването върху дебелите книги отстъпва място на това, което желае душата му – театъра. След пет години студентство Парцалев се предава на тази своя пристрастеност. Преминава малко стажуване в театъра на Трудовата тегоба и театъра на Строителни войски, след което (макар и без театрално образование) през 1956 е измежду първите артисти, назначени в новосъздадения Сатиричен спектакъл. Там той попада дружно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. Все още има очевидци, които помнят изключителните му функции в в „ Михал Мишкоед ”, „ Големанов ”, „ Ревизор ”, „ Смъртта на Тарелкин ”...

През 1958-ма е и първата му роля в киното, когато снима в „ Любимец № 13 ”. От това несъмнено печеливш е целият български народ, защото Парцалев е приказен във всички последващи кино продукции - в неповторимо смешния филм „ Кит ”, който до през днешния ден е свръхточна характерност на политическите и националните ни комплекси, в „ Петимата от Моби дик ”, като Чичо Манчо в класиката „ С деца на море ”, в „ Сиромашко лято ”, в „ Два диоптъра далекогледство ”, в „ Тримата от запаса ”, както и в последното му появяване в киното с кино лентата „ 13-ата избраница на принца ”. Незабравими остават участията му в занимателни телевизионни стратегии и най-много в новогодишните класики на Хачо Бояджиев и Нено Цонзаров.

Актьорът в продължение на години обикаля България със Стоянка Мутафова. Двамата разсмиват от сърце феновете в дребните и огромните градове на страната – актьорският им тандем е вълнуващ, провокира откровен смях и удивление пред гения им.

„ Смехът е съществено нещо. Не можем да караме хората да се смеят на нелепости. “ – споделя Георги Парцалев за работата си като комик.

След гибелта на артиста всичките му движимости са дарени на музей в родния му град Левски по негово категорично предпочитание приживе. Сред тях има мебели, икони, дребни предмети, сувенири и театрални костюми. Изложен е и царският халат на Парцалев, с който той изиграва емблематичната роля на царя във фантастичната комедия на Братя Мормареви с режисьор Иванка Гръбчева - " Тринайстата избраница на принца ".

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР